Hogyan jutsz el hozzánk

Mivel decemberben már érkeznek hozzánk a látogatók, következzen a kisokos, hogyan lehet a madridi Barajas repülőtérrel eljutni hozzánk a lakáshoz. Na jó a vasútállomásra Pozuelóban, ahol várunk titeket (a lenti térkép a helyi Renfe-hálózatot mutatja, ahova mutatok, ott az úticélotok). 

dscn8662a.jpg

1. lépés: CSOMAG ÉS QR KÓD 

A feladott poggyász visszaszerzése, a "Recogida de equipaje/reclaim baggage" feliratokat kell követni (a képen bekarikázva), általában jó sokat kell sétálni egyenesen, és nem megzavarodni, ha a felirat mellett számok jelennek meg. Feltűnhet a SALIDA felirat is, ez azt jelenti: KIJÁRAT.

001_repter.jpg

A bőrönd visszaszerzése előtt van a COVID-ellenőrzés, kis székeken-asztalokon ott ücsörögnek az ügyintézők, akik kérik mindenkitől a QR kódot, akár papíron, akár telón. Annyi változhatott mióta utoljára jöttünk, hogy van külön sor az EU-n belülről érkezőknek (Ciudadano europeo), akkor nyilván abba kell állni, de az egész leginkább egy kicsi kaotikus jegypénztári sorban álláshoz hasonlít, ami cserébe  gyorsan megy és mindig nagyon kedvesek voltak. A QR kódot lecsipogják, és mást nem is kérnek. Nem baj, ha magyarul beszélsz hozzájuk, ők akkor is elmondják spanyolul, amit kell. Elég csak mosolyogni. Elvileg szúrópróbaszerűen megnézhetik az EU-s oltási igazolást, de személy szerint mi nem láttunk ilyet, mindig csak csipogtattak és intettek, hogy "pase" (menjen), max hozzátették, hogy legyen szép napunk/élvezzük a madridi tartózkodást. 

003_repter.jpg

Aki feladott poggyász nélkül jön, a forgatókönyv ugyanez, ugyanerre tud kimenni, ugyanúgy kérik a kódot, csak nem kell várni a szalag mellett türelmetlenül a bőrönd felbukkanását (a képen lent a 9-es szállítószalagnál volt kiírva, hogy Budapest, és Wizzair-es repülőgépünk volt. Értelemszerűen a Ryanairt keresse, aki azzal jön, és nem biztos, hogy a kilences szalagnál.)

005_repter.jpg

2. lépés: ÁTJUTNI A T4 TERMINÁLRA 

Ha megvan a bőrönd, a második lépés eljutni a T4 terminálra. A terminálok között ingyen buszjárat közlekedik (elvileg a beszállókártya, amivel jöttél, a jegy). Ennek megtaláláshoz a T4 Terminal Bus feliratokat kell követni.

007_repter.jpg

Kijutva az épületből ez zöld megállót (az aszfalton is zöld, meg maga a megállórész mögötte is). A buszra egyébként ki van írva, hogy T1-2-3-4 között jár. Erre felszállva kell átmenni a T4-re.

007_repter1.jpg

009_busz2.jpgA buszon belül van kijelző, amit nézve kiderül, hol jár a busz, a lényeg, hogy nem kell megijedni, a fapadosok terminálja a négyestől jó messze van, a busz közben kimegy egy autópálya-féleségre is, ettől sem szabad pánikba esni, normális. Megáll a kettes terminálon, a hármason, néha még utána is az alkalmazottak egy megállójában. De bemondja a hangosbemondó is: Terminal Uno – ez az 1-es, Terminal dos – 2-es, Terminal tres – 3-as és majd a Terminal cuatro (kvatro) – 4-es... Legtöbben úgyis a négyesre mennek, ott szinte mindenki le fog szállni a buszról. És mivel ez körjárat, a legrosszabb verzió fél óra veszteség és egy fölös körkirándulás a madridi reptéren... 

3. lépés: RENFE CERCANIAS 

Ha a buszról sikerült leszállni a T4-nél, egy oszlopos, parkolószerű helyen találjátok magatokat, ahol jobbra van a reptéri terminál. Rögtön be is léphettek az ajtón.

009_epulet.jpg

Szóval be kell menni az épületbe, és rögtön jobbra fordulva vannak a liftek, le kell menni a legaljára, egyébként lelátni, mert minden üveg, ott mászkálnak az emberek cuccokkal. 

009_repter.jpg

Leérve jobbra kell fordulni, és megkeresni a vonatjegy-automatát, ez az 1. lépés. Az a feliratú kell hogy RENFE CERCANÍAS, általában piros-fehér, egy nagy piros C-vel.(Mellette ott lesz a Renfe bejárata, a képen a 2-es szám). A jegyvásárlásnál lehet próbálkozni az angolra állítással, de nem túl külföldi barát a rendszer, és a jegytípusok spanyolul maradnak, bármit állítgat az ember a nyelven. 

009_repter2.jpgAmit ki kell választani: ADULTO  és IDA  (felnőtt és csak oda) és utána a lehetséges úticélok közül rábökni a Pozuelo névre. Ráböksz, majd fogadd el a jegyet (Confirm). Lehet bankkártyával fizetni (Crédito), és a végén megkérdezi, kell-e a bizonylat, én -t szoktam nyomni (igen), mert ha bénáznék a jegy érvényesítésével, ez igazolja, hogy vettem, nem lógok, csak nyomi vagyok...

111_jegyvetel2.jpg

A művelet eredménye egy bankkártya méretű mágnescsíkos papírdarab, amit a gép alul kidob. Ezzel kell elindulni még kicsit jobbra. Itt láttok egy kijelzőt, ami írja, mikor megy szerelvény, a C10 jelölés lehet kiírva és állomásnévként Principe Pio, Villalba vagy Las Rozas; tökmindegy, mint kiderült egyféle irány van a megállóból, és az jó hozzánk. A jegy érvényesítése úgy megy, hogy oda kell érinteni a szenzorhoz, és automatikusan kinyílik a kapu. Meg kell őrizni a jegyet, egyrészt mert anélkül nem jutsz ki az állomásról Pozuelóban, másrészt mert újratölthető későbbi utazásokhoz. Ha a jegy megvan, balra lefelé van a peron, néha viccesen emeletes vonat jár, én azt szeretem. 

Az út a vonattal nagyjából ötven perc (!!) Pozuelo-ig, bent a kijelzőkön jelzik a megállókat, a miénk előtti megálló  Aravaca, akkor már érdemes készülődni, főleg sok cuccal. A vonatról leszállva csak kövessétek a népet le az aluljáróba, majd ott lehetőleg balra fordulva. A jegyet újra kéri az automata, és ha kijutottatok az állomásról, gratulálok, Pozuelo-ban vagytok és ott várunk titeket :)